top of page
Soyut Bulutlar

Kedilerde Deri Hastalıkları

Güncelleme tarihi: 27 Ara 2023

Deri hastalıkları kedilerin, özellikle yavru kedilerin, en sık görülen hastalıklarındandır. Kedi cilt hastalıkları, geniş bir yelpazeye sahip çeşitli parazitler, alerjiler, mantar ve bakteriyel enfeksiyonlar gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Bu durumlar arasında, deri enfeksiyonu ve kedi derisinde kabuklu yara gibi belirtiler sıklıkla görülmekte olup, tedavi süreci genellikle zaman alan problemlerdir.


Kedilerde olabilecek deri hastalıkları
Kedi Deri Hastalıkları

Kediniz belli bir bölgesini yoğun olarak kaşıması, tüy dökülmeleri, derisini ısırması gibi belirtiler gösterdiğinde vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışmanız büyük önem arz eder.

Zamanında erken müdahale edilmediği takdirde çok daha büyük olumsuzluklara sebebiyet verebilir hatta küçük dostunuzun hayatını tehlike altına sokabilir.

Evcil dostunuzda başlıca görülen deri problemleri ve sebeplerine göz atacak olursak;

ALERJİLER

Kediler de tıpkı insanlar gibi çevresel bir çok değişkene karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Kimyasallardan, çeşitli böceklere; toz, kir ve başlıca kedinizin tükettiği yiyeceklere kadar pek çok etken alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Kedinizin sık sık kaşınması, derisinde oluşan kızarıklık ve tüy dökülmeleri, derisinde belirli bölgelerini ısırmaya çalışması sıklıkla görülen belirtilerdir.

MANTAR ENFEKSİYONLARI

Kedilerde deri hastalıkları arasında en sık görülenlerden biri de mantar enfeksiyonlarıdır. Özellikle yavru kedilerde deri bağışıklığının düşmesi ve uygun deri zemini oluşması ile birlikte mantarlar sıklıkla görülür. Deri üzerinde kızarıklık, kaşıntı, zaman zaman da akıntılı yaralar oluşması da yaygın belirtiler arasında yer alır. Erken tanı tedavi açısından yüksek önem arz etmekte ve erken tanısı konan vakalarda iyileşmeler daha hızlı olmaktadır. İlerlemiş vakalarda tedavi aylar alabilmektedir. Bu nedenle belirtiler görüldüğünde kısa sürede bir veteriner hekimin muayene etmesi ve tedaviye başlaması oldukça önemlidir.

KEDİ AKNELERİ

Kedilerimizde de tıpkı insanlarda olduğu gibi siyah noktalar görülebilir. Genellikle çene altında görülen bu siyah noktalar başlı başına çok büyük sıkıntı arz etmemesine rağmen kaşıntı ve bölgedeki tüylerdeki dökülmelere neden olarak çeşitli enfeksiyonların tutunması için uygun zemin hazırlayabilirler.

PARAZİTER ENFEKSİYONLAR

Ev dışında yaşayan kedilerde daha sık karşılaşılmakla birlikte ev kedilerinde de yaygın olarak görülebilir. Çeşitli çevresel etkenler vasıtasıyla ev kedilerinde de sıklıkla pire, kene, kürk akarı gibi parazitler görülebilir. Veteriner hekiminiz tarafında tavsiye edilen bir pire damlası düzenli olarak uygulandığında evcil dostunuzda parazitlere karşı koruma sağlar. Petshop ve internet üzerinden satın alınabilen uygun fiyatlı bir çok pire damlası geçici bir etki oluşturmakla beraber genellikle pire ve diğer parazitler üzerinde gözle görülür bir etki oluşturmaz. Bu nedenle parazit kontrolünde hekiminizin tavsiyeleri önemlidir. Hekiminiz parazit enfestasyonunun yoğunluğuna göre uygulanacak ilaca ve sıkığına karar verecektir. Evcil dostunuzda aşırı kaşınma ve deri döküntüleri paraziter enfeksiyonları hakkında önemli ipucu verir.

BAKTERİYEL ENFEKSİYONLAR

Genellikle diğer deri problemleri onucu deri bağışıklığının düşmesi ile bakteriyel enfeksiyonlar için uygun ortam oluşur. Tedavi edilmeyen deri problemleri sonucu hassaslaşan deri yüzeyi bakteriler için uygun hale gelir. Veteriner hekiminiz yaptığı muayene ardından uygun antibiyotik ve ilaç tercihi sonucu hastalığı yenmenizde size rehber olacaktır.

TÜMORAL OLUŞUMLAR

Deri yüzeyindeki şişliklerde kanserli hücre oluşumları da göz önünde bulundurulmalı ve ciddiye alınmalıdır. Deri üzerindeki oluşumun bir kanser veya antineoplazik oluşum olduğu veteriner hekiminizin muayenesi ve tetkikleri sonucu kesinleşecektir. Elbette ki her şişlik bir tümör olmayacağı gibi bu ihtimalin gözardı edilmesi istenmeyen neticelerle sonuçlanabilir.



Comments


bottom of page